Wat zijn intergenerationele patronen?

Heb je je ooit afgevraagd waarom je sommige dingen doet, net zoals je ouders of grootouders? Dat komt door iets dat intergenerationele patronen wordt genoemd. Klinkt ingewikkeld, hè? Maar eigenlijk is het best simpel. Het zijn gewoon bepaalde gewoonten, gedachten of gedragingen die van generatie op generatie worden doorgegeven binnen een familie.

Stel je voor dat je een puzzelstukje bent in een grote familiepuzzel. Elk puzzelstukje vertegenwoordigt een familielid, en samen vormen ze het plaatje van je familiegeschiedenis. Soms kunnen die puzzelstukjes een beetje op elkaar lijken, en dat komt omdat ze allemaal verbonden zijn door dezelfde patronen.

Maar hier komt het mooie gedeelte: je kunt die patronen veranderen!  Het begint allemaal met het herkennen van die patronen. Misschien merk je dat je net zoals je moeder reageert op stress, of dat je dezelfde grappige trekjes hebt als je opa. Zodra je die patronen herkent, kun je beginnen te begrijpen waar ze vandaan komen.

Soms komen die patronen voort uit dingen die in het verleden zijn gebeurd, zoals moeilijke situaties of trauma’s.

Door te begrijpen waarom die patronen zijn ontstaan, kun je beginnen te begrijpen waarom ze nog steeds invloed hebben op jouw leven.

Maar hier is het belangrijkste: je kunt die patronen doorbreken als je dat wilt! Misschien wil je stoppen met jezelf constant te vergelijken met anderen, of misschien wil je leren om beter om te gaan met stress. Wat het ook is, je kunt kleine stappen nemen om die veranderingen te maken.

Het kan een beetje eng zijn om te proberen nieuwe dingen te doen, vooral als het gaat om verandering. Maar onthoud, je staat er niet alleen voor.

Praat eens met iemand die je vertrouwt, zoals een vriend, familielid of plan een afspraak in met mij als therapeut. Samen kunnen wij brainstormen over manieren om die patronen te doorbreken en een nieuw hoofdstuk schrijven in jouw familiegeschiedenis.

Dus, als je ooit het gevoel hebt dat je vastzit in een patroon dat je niet leuk vindt, weet dan dat er altijd hoop is. Je hebt de kracht om verandering te maken, en wie weet, misschien kun je binnenkort wel een compleet nieuw puzzelstukje zijn in de familiepuzzel!

(Visited 5 times, 1 visits today)

Leave A Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *